Návraty do minulosti

Návraty do minulosti

Galéria

Výstava archeologických nálezov v Seredi z rokov 2015 - 2016

Región Serede od nepamäti priťahoval ľudí svojimi prírodnými podmienkami. Územie na pravom brehu Váhu, na hranici medzi pahorkatinou a nivou, poskytovalo veľa možností pre bezpečnú výstavbu sídiel, kvalitná pôda a miestna klíma podporovali rozvoj výroby potravín, ktorú rieka a lužné lesy dopĺňali rybami a divou zverinou. Okrem toho sa oblasť nachádzala na významnej križovatke dvoch dôležitých transeurópskych dopravných magistrál. Jedna viedla údolím Váhu od Baltického mora k Stredozemnému moru (tzv. Jantárová cesta) a druhá, neskôr nazývaná aj Česká cesta, viedla z východu na západ.

Výstava ponúka pohľad na výsledky archeologických výskumov uskutočnených v posledných rokoch v meste Sereď a v jeho okolí. Na pokračujúci pamiatkový výskum kaštieľa a parku, počas ktorého boli preskúmané stavebné objekty zo stredoveku a novoveku, nadviazal svojimi výsledkami výskum na Námestí Slobody, ktorý bol vyvolaný stavebnou činnosťou, a priniesol nové poznatky o rozsahu opevnenia renesančnej pevnosti. Zaujímavé výsledky priniesli aj ďalšie výskumy súvisiace s investičnou činnosťou. Počas výstavby v priemyselnom parku Sereď juh sa podarilo objaviť časť osady z doby sťahovania národov (záver 4. stor. – polovica 5. stor.). K sérii novoobjavených archeologických lokalít vďačíme líniovej stavbe „Prívodové diaľkové potrubie Galanta-Sereď.

Mestské múzeum výstavu pripravilo v spolupráci s Archeologickým ústavom v Nitre a spoločnosťou Pamarch s.r.o. v Nitre s finančnou podporou OZ Vodný Hrad v Seredi.

Srdečne Vás na otvorenie výstavy pozývame a tešíme sa na Vašu návštevu!

Miesto výstavy: Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi

Vernisáž výstavy dňa 6. októbra 2017 o 17.00 hod.

Výstava potrvá od 6. 10. 2017 do 10. 1. 2018.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2017
Dátum lokálnej premiéry: 6. október 2017

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.